Van afvalproduct tot 100% circulair verkeersbord
De basisgrondstof rijstvlies, ook wel rijstkaf genoemd, is een afvalproduct van het meest gegeten voedsel wereldwijd. Rijstvlies is sinds de oudheid bekend voor zijn goede iso-thermische eigenschappen. Door zijn resistentie tegen vochtpenetratie en zijn schimmelwerende eigenschappen werd het veelvuldig gebruikt voor het vervaardigen van bouwmaterialen.
Bakstenen vervaardigd uit rijstresidu en klei zijn nog steeds na duizenden jaren in uitstekende staat. De meeste van die toepassingen verdwenen echter in de loop van de 19e eeuw door de opkomende industrialisatie en door gebruik van nieuwe technologieën en grondstoffen.
In de 20e eeuw begon men rijst op zeer grote schaal te verbouwen met als resultaat een enorme hoeveelheid rijstkaf waarvoor men geen toepassing had, men aanschouwde het als een bijhorend afvalproduct en dit is in vele rijstproducerende landen nog steeds zo, meer dan 90% van de totale wereldproductie rijstkaf blijft ondanks het enorme economisch potentieel onbenut.
Dit materiaal vormt nu de basis voor een uniek soort plaatmateriaal wat voor 60% bestaat uit rijstvlies, 22% steenzout en 18% minerale oliën wat door de waterafstotende eigenschap maar liefst 80 jaar gegarandeerd wordt tegen rotting of schimmelvorming. De weg naar een permanent verkeersbord dat voldoet aan de strenge NEN-normen die daar vanwege de verkeersveiligheid aan zijn verbonden is geen eenvoudige geweest. Wilt u meer weten over de duurzaamheid van het rijstvlies verkeersbord? Download onze informatiesheet en ontdek de voordelen.
![]()
CE-gecertificeerd
Onze biobased verkeersborden zijn per 15 juli 2020 officieel CE-gecertificeerd door de instantie KIWA. Het verkeersbord heeft alle tests glansrijk doorstaan, zodat het product veilig is voor alle verkeersdeelnemers. Hiermee voldoen we aan de strenge eisen van EN 12899-1, NEN 3381:2020 en het RVV 1990. In samenwerking met Outdoor Furniture Nederland worden deze unieke verkeersborden langs de weg geplaatst. Inmiddels hangen de duurzame verkeersborden in de gemeente Buren, Harderwijk, Ermelo, Zoetermeer en Nijmegen. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat voor de verlaging van 130 naar 100 kilometer per uur, 300 rijstvlies verkeersborden langs de Nederlandse snelwegen geplaatst (A1, A2, A4, A5, A9 en A44).
![]()
![]()
Winnaar NENnovation Award 2020
Met onze circulaire, rijstvlies verkeersborden hebben we de NENnovation Award 2020 voor start-ups gewonnen. De NEN-jury heeft de award uitgereikt voor het meest innovatieve project dat een maatschappelijke en duurzame impact realiseert. De maatschappelijke relevantie van de rijstvlies verkeersborden is door de jury zeer hoog beoordeeld. “Het is een innovatief product waarbij een nieuw volledig recyclebare grondstof is gebruikt om een meer vervuilend materiaal als aluminium te vervangen; aldus de jury.
![]()
![]()
Winnaar Veluwse Innovatieprijs 2020
Op 25 november 2020 heeft het circulaire verkeersbord een geweldige prijs gekregen, de Veluwse Innovatieprijs 2020. Het publiek en de vakjury waren overtuigd van de innovatieve 100% biobased en circulaire verkeersborden. Een prachtig voorbeeld van out-of-the-box denken, het circulaire karakter en slim hergebruiken van restafval gaf de doorslag. Wij zijn er trots op!
Benieuwd naar de kracht en unieke eigenschappen van het rijstvlies verkeersbord? Download onze handout en ontdek de voordelen.
![]()