Wat is rPET
rPET, ook wel bekend als gerecycled vilt van PET-flessen, is een materiaal dat wordt geproduceerd van gerecycled polyethyleentereftalaat (PET). Het wordt vervaardigd uit eerder gebruikte PET-plastic materialen, zoals plastic flessen.
Het belangrijkste verschil tussen traditioneel PETvilt en rPET is dat rPET een duurzamer alternatief biedt, omdat het gebruik maakt van gerecycled materiaal en helpt bij het verminderen van de hoeveelheid plastic afval in het milieu. Door rPET te gebruiken, kunnen we waardevolle grondstoffen besparen en een positieve bijdrage leveren aan de circulaire economie.
Hoe worden PET-flessen gerecycled
PETvilt wordt gerecycled via verschillende methoden, waarvan de belangrijkste mechanische recycling is. Bij deze methode worden PET-flessen verzameld en vervolgens versnipperd, gewassen en gedroogd. De resulterende PET-vlokken worden gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe flessen. Deze mechanische recycling kan ongeveer 5-7 keer worden herhaald voordat het kwaliteitsverlies optreedt en de sterkte van het gerecyclede PET-polymeer afneemt. Dit komt doordat elke recyclingcyclus een kleine afname in sterkte met zich meebrengt.
Gelukkig zijn er nieuwe innovaties die dit probleem helpen oplossen. Eén van deze innovaties is depolymerisatietechnologie, waarmee bijna nieuw gerecycled PET kan worden geproduceerd. Met behulp van depolymerisatie kan gerecycled PET opnieuw worden gerecycled zonder de beperkingen die momenteel gelden bij mechanische recycling. Hierdoor wordt het mogelijk om PET-flessen keer op keer te recyclen zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Deze innovaties dragen bij aan de duurzaamheid van PETvilt en verminderen de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen, waardoor een circulaire economie wordt bevorderd.
De eigenschappen van gerecycled PETvilt
PETvilt heeft uitstekende brandvertragende eigenschappen en behoort het tot klasse B1, wat betekent dat het niet brandbaar is en niet bijdraagt aan de verspreiding van een brand. Daarnaast heeft PETvilt ook geluiddempende eigenschappen, met een NRC-waarde van 0.85. Hierdoor kan het efficiënt geluid absorberen, waardoor het ideaal is voor ruimtes waar akoestische oplossingen nodig zijn. Bovendien heeft PETvilt ook isolerende eigenschappen.
Het materiaal is duurzaam, slagvast, heeft een glad oppervlak en egaliserende eigenschappen. Daarnaast is PETvilt stofvrij, veilig, niet giftig, niet irriterend en niet allergeen, waardoor het veilig kan worden gebruikt in verschillende toepassingen.
De mogelijkheden van rPET
Akoestische panelen
PETvilt is een uitstekend materiaal voor akoestische panelen door de geluiddempende werking van het materiaal. Deze panelen bieden een effectieve oplossing voor het verminderen van echo's en het creëren van een aangename en rustige omgeving. Van decoratieve akoestische plafondpanelen tot akoestiek dempende hanglampen voor boven uw vergadertafel, wij kunnen het maken.
Interne routing
Een andere toepassing van rPET vilt is bewegwijzering. Doordat het materiaal te bedrukken is kunnen wij diverse soorten borden van dit materiaal maken om de gasten en werknemers in uw gebouw wegwijs te maken op duurzame wijze.
Freesletters
Ook freesletters behoren tot de mogelijke toepassingen van dit materiaal. Deze letters hebben een milieuvriendelijk karakter en bieden een unieke textuur en uitstraling, waardoor ze een aantrekkelijke en duurzame optie zijn voor het creëren van visuele elementen in verschillende omgevingen.
Fotowanden
Doordat rPET volledig full-color te bedrukken is kan het ook voor fotowanden gebruikt worden. Deze fotowanden bieden een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor het personaliseren van interieurs, waarbij ze tegelijkertijd geluidsabsorberende eigenschappen hebben om de akoestiek te verbeteren en een visueel aantrekkelijke omgeving te creëren.
Beurspresentaties
Een andere bijzondere toepassingsmogelijkheid van PETvilt zijn beurspresentaties. Zoals deze beursstand welke volledig is vervaardigd van duurzame en recyclebare materialen waaronder rPET en een bedrukte vloer van rijstvlies plaatmateriaal.