Hout dat goed doet

24
Apr

Hoe FSC-gekeurd hout helpt om CO2 op te slaan en jouw project duurzamer maakt

Bij Textline zijn we dagelijks bezig met mooie materialen en slimme keuzes. Niet alleen omdat het goed oogt, maar ook omdat het goed voelt. Eén van onze favoriete materialen? FSC-gekeurd hout. Een prachtig natuurproduct, met een verhaal dat verder gaat dan je op het eerste gezicht ziet.


CO2-opslag, gewoon in een houten reclamebord

Bomen zijn echte aanpakkers. Tijdens hun groei halen ze CO₂ uit de lucht en zetten ze dit om in zuurstof. Wat veel mensen niet weten: ook na het kappen blijft dat hout CO₂ vasthouden. Zo blijft het broeikasgas netjes opgeslagen, zélfs wanneer het verwerkt is tot bijvoorbeeld een reclamezuil of stoepbord.

Wist je dat 1 kubieke meter hout gemiddeld zo’n 900 kg CO₂ vasthoudt? Dat is nogal wat! Door FSC-hout te gebruiken, sla je dus letterlijk CO₂ op in je reclame-uiting. En dat zonder dat het ten koste gaat van kwaliteit of uitstraling.



FSC-hout: duurzaam van oorsprong tot eindproduct

Het FSC-keurmerk staat voor verantwoord bosbeheer. Dat betekent: geen kaalkap, respect voor mens en natuur en bomen die geoogst worden met een plan voor hergroei. Het is dé standaard voor toekomstbestendig hout.

Bij Textline verwerken we dit hout in onder andere stoepborden, wandpanelen en reclamezuilen. Steeds vaker zien we dat opdrachtgevers hier bewust voor kiezen. Niet alleen vanwege het verhaal, maar ookomdat het materiaal prachtig past in duurzame binnenreclame en buitenreclame.


Samen maken we een duurzame impact zichtbaar

Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat nu in de praktijk? We hebben bij drie projecten in kaart gebracht hoeveel CO₂ er met onder andere FSC-hout is opgeslagen:



Veluwe Hotel De Beyaerd

Zij kozen voor een houten reclamezuil die naadloos opgaat in de natuurlijke omgeving. Er is 17,67 m³ eikenhout gebruikt, wat neerkomt op een besparing van 649,89 kg CO₂ ten opzichte van aluminium. Deze CO₂-besparing staat gelijk aan 5.461 kilometer met een gemiddelde personenauto. Naast FSC-hout is er voor dit project ook rijstvliescomposiet gebruikt. Voor 3,6 m² rijstvliescomposiet is 115,78 kg CO₂ bespaard ten opzichte van aluminium. Dit komt overeen met een gemiddelde autorit van 972 kilometer.



Bever sport stoepbord

Een stoepbord van FSC-hout dat niet alleen de aandacht trekt, maar ook een duurzame boodschap uitstraalt. Er is 0,005maan underlayment gebruikt, wat neerkomt op een opslag van 4kg CO2. Dat is te vergelijken met een gemiddelde autorit van 34 kilometer. En dat is alleen nog maar de hoeveelheid CO2 die in het hout opgeslagen zit. Laat staan wat er bespaard is door te kiezen voor een houten stoepbord in plaats van een stoepbord met aluminium of kunststof. 



Arriva halteborden

Het is weliswaar geen hout, maar deze halteborden hebben wel de voordelen van hout! Deze nieuwe biobased halteborden zijnvolledig van rijstvliescomposiet gemaakt – een materiaal waar wij heel blij van worden. 1500 bushalteborden van 57,5 x 43 cm is samen goed voor 370,87 m² aan rijstvliescomposiet. Deze keuze bespaarde in totaal 11.927 kg CO₂ ten opzichte van aluminium. Gelijk aan een rit van maar liefst 100.230 kilometer met een gemiddelde personenauto. Dat zijn genoeg kilometers om een complete wereldreis te kunnen maken.


Bewust bouwen aan een duurzamere wereld

Duurzaamheid gaat bij ons verder dan een keuze voor het juiste materiaal. In onze eigen milieustraat verzamelen we restmateriaal. Zo zorgen we dat alles wat overblijft, ook weer terug de keten in kan. Zo blijft het hout CO₂ vasthouden en blijft de cirkel rond.

Dus of je nu een stoepbord zoekt voor je winkel, een reclamezuil voor je hotel of een infobord voor je organisatie… Met FSC-hout en rijstvliescomposiet kies je voor stijl, kwaliteit en impact.

Benieuwd wat FSC-hout kan betekenen voor jouw project? Of nieuwsgierig naar hoeveel CO₂ jij zou kunnen besparen? Laat het ons weten, we denken graag met je mee.

Jouw merk, zichtbaar én verantwoord. Dat voelt gewoon goed.


Neem contact op