Week van de Circulaire Economie 2025

19
Mar

Van 17 tot en met 22 maart staat Nederland in het teken van de Week van de Circulaire Economie. Een week waarin innovatieve ideeën en duurzame oplossingen in de spotlight staan, ook bij ons. Overal in het land laten bedrijven, overheden en organisaties zien hoe zij circulariteit in de praktijk brengen. Van hergebruik tot innovatieve productiemethoden: deze week draait om kennis delen, ontdekken en samen vooruitkijken. Circulariteit is allang geen toekomstmuziek meer, maar iets waar we nu al mee aan de slag zijn. Daarom willen we graag het volgende project deze week in de spotlight zetten.



Duurzame halteborden voor Arriva: 1500 keer impact

Soms ontstaan de mooiste projecten uit samenwerking. Zo hebben we voor Arriva, in samenwerking met Mark Hofman van De Verschilmakerij en Werkzaak Rivierenland, 1.500 halteborden geproduceerd die laten zien hoe slim materiaalgebruik en circulaire keuzes samenkomen.


Biobased materiaal dat jaren meegaat

De halteborden zijn gemaakt van rijstvliescomposiet. Dit innovatieve materiaal wordt geproduceerd uit 60% rijstvliesjes, 22% steenzout en 18% minerale olie en is 100% circulair op productniveau. Dit biobased materiaal combineert de beste eigenschappen van hout en kunststof, maar dan zonder de nadelen. Het is waterafstotend, schimmelbestendig, oersterk en heeft een levensduur van maar liefst 80 jaar. Dit betekent dat de borden niet alleen functioneel zijn, maar ook op lange termijn een slimme keuze

Ook is gedacht aan het praktische gebruik. De borden zijn voorzien van een fullcolour sticker, waardoor reisinformatie eenvoudig vernieuwd kan worden. Dit voorkomt verspilling en zorgt ervoor dat de borden jarenlang meegaan, zonder telkens nieuw materiaal te hoeven gebruiken.



Circulair in elke stap van het proces

Een project als dit gaat verder dan alleen het maken van duurzame materialen. Daarom is er gekeken hoe dit project in elke stap van het proces impact kon maken:

Fullcolour verwisselbare stickers: De borden zijn voorzien van een duurzame sticker die eenvoudig vervangen kan worden wanneer reisinformatie wijzigt. Zo blijft het materiaal in gebruik, zonder onnodige verspilling.

Sociale impact: De assemblage en verpakking van de halteborden is uitgevoerd door Werkzaak Rivierenland, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zeer waardevol werk verrichten.

Duurzame bevestiging: De beugels waarmee de borden gemonteerd zijn, zijn gemaakt van meer dan 50% gerecycled staal, wat de circulaire impact nog verder vergroot.

Recycling van bestaande materialen: We werken eraan om oude halteframes opnieuw in te zetten, bijvoorbeeld als constructie voor circulaire makelaarsborden.



Onze milieustraat: van restmateriaal naar nieuwe grondstof

Duurzaamheid stopt niet bij productie. In onze eigen milieustraat verwerken we alle reststukken van onder andere rijstvliescomposiet, zodat geen enkel materiaal verloren gaat.

Hoe werkt dat? Oude borden en restmateriaal worden versnipperd en verzameld in grote Big Bags. Vervolgens worden deze opgehaald en opnieuw verwerkt tot circulaire platen. Hierdoor blijven materialen in de keten en ontstaan nieuwe producten zonder verspilling. Een mooi voorbeeld van hoe kleine keuzes een groot verschil maken.


Reclame voor morgen, begint vandaag

Dit project laat zien dat duurzame keuzes niet alleen bijdragen aan minder afval, maar vooral meer waarde creëren. Door innovatieve materialen in te zetten en bestaande producten opnieuw te gebruiken, zorgen we er samen voor dat reclame en bewegwijzering bijdragen aan een toekomst zonder verspilling.

Wil je weten hoe jouw bedrijf circulair kan groeien met duurzame bewegwijzering en reclame-uitingen? We denken graag met je mee! 

Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Neem contact op