De circulaire economie is nog ver weg, we gebruiken te veel nieuwe grondstoffen

5
Jun

De noodzaak van een circulaire economie in tijden van klimaatcrisis

In een wereld waarin de klimaatcrisis steeds urgenter wordt, staat de noodzaak van een circulaire economie centraal. Het recente Circularity Gap Report 2023 werpt een alarmerend licht op onze huidige situatie: we recyclen te weinig. Tegelijkertijd halen we steeds meer nieuwe materialen uit de aarde. 

 

Het Circularity Gap Report 2023 onthult zorgwekkende feiten

Het Circularity Gap Report is een jaarlijks onderzoek dat de voortgang van de wereld richting een circulaire economie meet. Dit rapport toont aan dat we nog ver verwijderd zijn van een duurzaam systeem. Volgens het rapport wordt slechts 7,2% van de wereldwijde materiaalstroom gerecycled. Terwijl dit in 2019 nog 9,1% was. Dit betekent dat meer dan 90% van de materialen uiteindelijk als afval eindigt, waardoor kostbare grondstoffen verloren gaan. Terwijl we in 2050 een kringloopeconomie zouden moeten hebben, dat gaan we op deze manier niet halen.

 

Een groeiende kloof tussen recycling en materiaalgebruik

Het rapport benadrukt ook een verontrustende trend: we recyclen te weinig, maar halen steeds meer nieuwe materialen uit de aarde. Ondanks de toenemende bewustwording van de gevolgen van overmatig gebruik van nieuwe materialen, verandert er weinig. Om een beeld te geven, we hebben in de afgelopen 20 jaar evenveel materiaal verbruikt als in de gehele 20ste eeuw. 

 

De voordelen van een circulaire economie

Een circulaire economie biedt ontzettend veel voordelen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ten eerste vermindert het de vraag naar nieuwe materialen, waardoor de druk op natuurlijke hulpbronnen afneemt. Door het recyclen en hergebruiken van materialen kunnen we de hoeveelheid afval verminderen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen. 

 

Naar een duurzame toekomst: de weg naar een circulaire economie

Om de circulaire kloof te dichten en de overgang naar een circulaire economie te versnellen, zijn er verschillende acties nodig. Hier proberen wij ons steentje aan bij te dragen door gebruik te maken van circulaire en biobased materialen. Zo gebruiken wij PETvilt, een dik vilt met akoestische eigenschappen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Maar we gebruiken ook plaatmateriaal gemaakt van rijstvlies. Meer over dit plaatmateriaal lees hier. 
Naast duurzame en circulaire materialen maken wij ook gebruik van duurzame UV printers. Deze printers drogen de inkt direct tijdens het printen waardoor er geen schadelijke dampen vrijkomen tijdens het drogen. 

 

Samen bouwen aan een kringloopeconomie

De klimaatcrisis dwingt ons om anders te denken over de manier waarop we materialen gebruiken en afval behandelen. Het Circularity Gap Report 2023 benadrukt de noodzaak van een circulaire economie als antwoord op deze uitdagingen. Door te recyclen, hergebruiken en innoveren kunnen we de circulaire kloof dichten en een duurzame toekomst dichterbij brengen.

Neem contact op